Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

7 μέθοδοι για να απελευθερώσετε χώρο στο σκληρό σας δίσκο

Ένα παράξενο πράγμα. Οι δίσκοι ολοένα και μεγαλώνουν, κι όμως πάντα καταλήγουν γεμάτοι (*γκουχ*γκουχ*torrent *γκουχ*γκουχ*). Πόσο μάλλον στους δίσκους SSD, που έχουν σημαντικά χαμηλότερη χωρητικότητα. Αν λοιπόν ανοίγοντας το My Computer έχετε δει τη γραμμή του δίσκου να κοκκινίζει, ιδού τι μπορείτε να κάνετε για να ξεφορτωθείτε την άχρηστη σαβούρα που τον γεμίζει.

1. Disk Cleanup

Τα Windows ενσωματώνουν ένα εργαλείο που σβήνει τα αρχεία Temp και άλλα αχρείαστα δεδομένα. Για να το τρέξετε, κάντε δεξί κλικ σε έναν από τους δίσκους στο "My Computer" και επιλέξτε Properties.
1.image48
Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Disk Cleanup.
2.image49
Μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο των αρχείων που θέλετε να σβήσετε (δίπλα από τον κάθε τύπο δείχνει πόσος χώρος θα απελευθερωθεί). Οι τύποι περιλαμβάνουν τα αρχεία temp, αρχεία log, άδειασμα του κάδου ανακύκλωσης, και άλλα αρχεία που δεν χρειαζόμαστε πλέον.
Αν έχουμε καιρό να τρέξουμε αυτό το πρόγραμμα (ή δεν το έχουμε τρέξει ποτέ) ο χώρος που μπορεί να απελευθερωθεί μπορεί να είναι και περισσότερος από 1GB (το περισσότερο που έχω συναντήσει ήταν 6 GB σαβούρας, περισσότερο από ένα full DVD).
Αν θέλετε να κάνετε μια εκκαθάριση και στα αρχεία συστήματος, αρκεί να κάνετε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί Clean up system files.
3.image50
Αφού το κάνετε αυτό, πηγαίνοντας στην καρτέλα More Options, στην ενότητα System Restore and Shadow Copies μπορείτε να σβήσετε παλαιότερα restore points, για να απελευθερώσετε ακόμα περισσότερο χώρο.
Βεβαιωθείτε πάντως πως όλα τρέχουν καλά στον υπολογιστή σας και δεν θα χρειαστεί να κάνετε system restore στο άμεσο μέλλον, καθώς η διαδικασία αυτή θα σβήσει όλα τα παλαιότερα restore points, εκτός από το πιο πρόσφατο.
4.image52

2. Απεγκαταστήστε ογκώδη προγράμματα

Το να απεγκαταστήσετε προγράμματα είναι η πρώτη λογική κίνηση όταν έχει γεμίσει ο δίσκος. Δεν είναι όμως όλα τα προγράμματα ίδια. Μερικά έχουν συνολικό μέγεθος λίγων μόλις megabytes, ενώ άλλα μπορεί να έχουν διαστάσεις θωρηκτού στο δίσκο σας.
Για να δείτε ποια από τα προγράμματα πιάνουν τον περισσότερο χώρο,, πηγαίνοντας στο Programs and Features (ο πιο γρήγορος τρόπος είναι από το My Computer), μπορείτε να κάνετε κλικ στη στήλη Size, προκειμένου να ταξινομηθούν τα προγράμματα κατά μέγεθος, και όχι αλφαβητικά.
5.image53
Δείτε λοιπόν ποια από τα μεγαλύτερα σας είναι τα πιο άχρηστα, και δώστε τους πόδι.
Βέβαια, αυτή η μέθοδος δεν είναι απόλυτα ακριβής, γιατί ορισμένα προγράμματα δεν δίνουν αναφορά στο λειτουργικό σύστημα για το πόσο χώρο χρησιμοποιούν, και αντίστοιχα δεν δείχνουν τίποτα στη στήλη size.
Πάντως, τα πιο ογκώδη από όλα τα προγράμματα τείνουν να είναι τα παιχνίδια. Οπότε, αν διαπιστώσετε πως έχετε περισσότερα από ένα παιχνίδια εγκατεστημένα, ή έχουν ξεμείνει τίτλοι που δεν παίζετε, καλό είναι να ξεκινήσετε από εκεί την εκκαθάριση.

3. Αναλύστε το περιεχόμενο του δίσκου

Για να ξέρετε ακριβώς τι μέγεθος έχει ο κάθε φάκελος στο δίσκο, μπορείτε να τρέξετε κάποια εφαρμογή που να αναλύει τα περιεχόμενά του.
Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι το WinDirStat.
Αφού τελειώσει η ανάλυση, το πρόγραμμα δείχνει ακριβώς ποιοί φάκελοι, τύποι αρχείων και αρχεία καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο, ώστε να μπορέσετε να κινηθείτε ανάλογα.
6.image54
Αν κάποιοι προσωπικοί σας φάκελοι (*γκουχ*γκουχ*Movies *γκουχ*γκουχ*) είναι δυσανάλογα μεγάλοι, τουλάχιστον θα ξέρετε από που έχει νόημα να ξεκινήσετε την εκκαθάριση.
Τώρα, αν ο φάκελος Program Files είναι παραφουσκωμένος, μην σβήσετε χειροκίνητα οποιοδήποτε πρόγραμμα, αλλά πηγαίνετε στο Programs and Features και κάντε κανονικό uninstall. Το WinDirStat θα σας πει με ακρίβεια τι χώρο πιάνει το κάθε πρόγραμμα στο δίσκο σας.

4. Καθαρίστε τα προσωρινά αρχεία εφαρμογών

Μπορεί με το Disk Cleanup να καθαρίσατε τα αρχεία Temp του συστήματος, όμως προγράμματα όπως οι Browser έχουν κι εκείνοι δικά τους προσωρινά αρχεία (π.χ. Internet Cache), τα οποία δεν αγγίζει το Disk Cleanup.
Για πιο επιθετικό καθαρισμό του συστήματος, μία από τις καλύτερες επιλογές είναι ο CCleaner. Εκτός από τα αρχεία των Windows, το πρόγραμμα αυτό θα καθαρίσει τη σαβούρα από μια πληθώρα τρίτων προγραμμάτων.
7.image55

5. Βρείτε διπλά αρχεία στο δίσκο

Υπάρχει μια πλειάδα εργαλείων που αναλαμβάνουν να συγκρίνουν μεταξύ τους όλα τα αρχεία ίδιου μεγέθους μεταξύ τους, και να βρίσκουν αν έχετε στο δίσκο σας ακριβώς το ίδιο αρχείο δύο ή περισσότερες φορές.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα, εξειδικευμένο για αρχεία εικόνων, είναι το VisiPics.
8.2012-06-26_145930
Αν θέλετε τώρα να κοιτάξετε για διπλά αρχεία οποιουδήποτε είδους, μπορούμε να σας προτείνουμε το dupeGuru. Η δωρεάν έκδοσή του μπορεί να σβήσει μόνο δέκα διπλά αρχεία τη φορά, αλλά θα σας δείξει το σύνολο των διπλών αρχείων που φουσκώνουν το δίσκο σας.
Επειδή η διαγραφή διπλών αρχείων είναι σχετικά περίπλοκη διαδικασία, αφήστε μας μήνυμα στα σχόλια αν σας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα αναλυτικό αφιέρωμα σε αυτή.

6. Μειώστε το χώρο που δεσμεύει το σύστημα για το System Restore

Αν το System Restore καταλαμβάνει πολύ χώρο στο δίσκο σας (και για να μην το σβήνετε κάθε τόσο με τη διαδικασία που δείξαμε παραπάνω), μπορείτε να μειώσετε τον χώρο που δεσμεύει η υπηρεσία στο δίσκο.
Το μειονέκτημα είναι πως έτσι το σύστημα θα κρατάει λιγότερα restore points και λιγότερες προηγούμενες εκδόσεις των αρχείων που θα μπορούσατε να επαναφέρετε. Αν αυτά τα χαρακτηριστικά σας είναι λιγότερο χρήσιμα από το να έχετε περισσότερο χώρο στο δίσκο, απελευθερώστε λίγα gigabyte μειώνοντας το ποσοστό που δεσμεύεται για το System Restore.
8.image56
Τώρα, αν το system restore είναι κάτι που δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε εντελώς – αν και, με την εύθραυστη φύση των Windows, καλό είναι να έχετε τη δυνατότητα να πάτε έστω ένα restore point πίσω, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

7. Απενεργοποιήστε το Hibernate

Αν είστε πραγματικά απεγνωσμένοι για χώρο,, μία λύση που θα σας δώσει 1 ή περισσότερα Gigabyte στο λεπτό είναι το να απενεργοποιήσετε το Hibernate.
Ουσιαστικά, όταν θέτετε το σύστημα σε Hibernate, όλο το περιεχόμενο της μνήμης αποθηκεύεται στο σκληρό δίσκο. Ως εκ τούτου, αν έχετε μνήμη 4 GB, το σύστημα κρατάει χώρο 4 GB στο σκληρό δίσκο για το hibernate, ασχέτως αν το χρησιμοποιείτε ή όχι.
Αν δεν σας ενδιαφέρει αυτή η δυνατότητα, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε ως εξής:
Βήμα 1
Πηγαίνετε στο start menu, γράψτε cmd στο search box, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο cmd.exe και επιλέξτε το Run as administrator.
9.6hi
Μην τρομάζετε με τη γραμμή εντολών, δεν θα σας ζητήσει κανείς να κάνετε compile τον kernel ή οτιδήποτε τέτοιο.
Το μόνο που χρειάζεται, είναι να γράψετε το εξής (όπως το βλέπετε, προσοχή στα κενά)
powercfg /hibernate off
10.7hi1
Πατώντας Enter, πλέον έχετε απενεργοποιήσει το Hibernation.
Aν στο μέλλον αλλάξετε γνώμη και θέλετε να το επαναφέρετε, κάνετε την ίδια διαδικασία, μόνο που η εντολή που θα γράψετε είναι
powercfg /hibernate on
11.7hi

Συνοψίζοντας

Όλα τα παραπάνω μπορούν να σας απελευθερώσουν, αθροιστικά, πάνω από 10GB χώρου (όσο σκέφτομαι πως ο πρώτος μου υπολογιστής είχε δίσκο 2 GB όλο κι όλο...). Βέβαια, αυτό που γεμίζει περισσότερο το δίσκο είναι οι συνήθειές σας όσον αφορά το downloading.
Πράγμα που σημαίνει πως αν δεν γίνετε λίγο πιο εκλεκτικοί στο τι κατεβάζετε, εγκαθιστάτε και αποθηκεύετε, και τα GB αυτά που θα γλιτώσετε είναι θέμα χρόνου για να γεμίσουν – ουσιαστικά, έχετε απλά μεταθέσει το πρόβλημα για το μέλλον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.