Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πώς να ρυθμίσετε το BIOS για να κάνετε εκκίνηση (boot) από κάποια άλλη συσκευή (CD, DVD, USB)

Το να μπορούμε να κάνουμε boot από κάποια συσκευή άλλη από τον σκληρό δίσκο με τα Windows είναι μια δυνατότητα απαραίτητη αν θέλουμε να κάνουμε format και να ξαναπεράσουμε τα Windows, να εγκαταστήσουμε μια διανομή Linux, να ελέγξουμε τον υπολογιστή για ιούς με κάποιο bootable CD, ή να φορτώσουμε κάποιο live περιβάλλον για να διορθώσουμε κάποιο πρόβλημα. Κι ενώ σε πολλούς χρήστες το να μπουν στο BIOS και να κάνουν αλλαγές στις ρυθμίσεις φαντάζει τρομακτικό, στην πραγματικότητα είναι απλούστατο.
Σημείωση: Το BIOS διαφορετικών υπολογιστών μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική εμφάνιση. Τα βήματα για να αλλάξετε τη σειρά των συσκευών για εκκίνηση είναι τα ίδια, αλλά η εμφάνιση είναι πολύ πιθανό να είναι διαφορετική από τις φωτογραφίες του άρθρου.

Βήμα 1: Μπείτε στο BIOS

Για να μπείτε το BIOS, θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή ή να τον σβήσετε εντελώς και να τον ξανανάψετε, και στην πρώτη-πρώτη οθόνη να πατήσετε ένα συγκεκριμένο πλήκτρο στο πληκτρολόγιο.
Το πλήκτρο αυτό αναφέρεται συνήθως στην πρώτη αυτή οθόνη. Στο κάτω μέρος, συνήθως, θα υπάρχει ένα μήνυμα όπως: Press to enter setup", "Press F2 to access the BIOS» ή κάτι αντίστοιχο.
1-bios-key-at-boot-up
Τα πιο συνηθισμένα πλήκτρα είναι το Delete ή το F2, αλλά ανάλογα με τον υπολογιστή μπορεί να χρειαστεί ένα άλλο πλήκτρο από τα F1-F12 ή ένας συνδυασμός όπως το Ctrl+Alt+Escape.
Αν δεν αναγράφεται το κουμπί στην αρχική οθόνη, συμβουλευτείτε το manual του υπολογιστή (αν είναι επώνυμος) ή της motherboard (αν είναι συναρμολογημένος).

Βήμα 2: Εντοπίζοντας τις επιλογές Εκκίνησης

Έχοντας μπει στο BIOS, θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε μία ενότητα που να ονομάζεται BOOT. Αν είστε τυχεροί, θα βρείτε μια καρτέλα με αυτό το όνομα. Αλλιώς, θα πρέπει να ψάξετε τα εσωτερικά menu του BIOS.
2-boot-tab-in-bios
Στα περισσότερα BIOS δεν υποστηρίζεται ποντίκι, για την πλοήγησή σας θα χρησιμοποιήσετε τα βέλη στο πληκτρολόγιο. Συνήθως μπορείτε να μπείτε σε ένα μενού με το Enter και να πάτε στο προηγούμενο μενού με το Escape. Τα περισσότερα BIOS στην κάτω αριστερή γωνία αναγράφουν τα πλήκτρα πλοήγησης.
3-bios-keyboard-shortcuts

Βήμα 3ο: Αλλάξτε τη σειρά του Boot

Εντοπίστε τη λίστα με τις συσκευές εκκίνησης. Αυτή μπορεί να βρίσκεται είτε στην καρτέλα Boot ή σε κάποια επιλογή Boot Order.
4-bios-boot-devices
Πηγαίνετε σε μία από τις επιλογές και πατήστε Enter για να την αλλάξετε. Επίσης, ίσως να μπορέσετε με τα πλήκτρα + και – να μετακινήσετε συσκευές επάνω και κάτω όσον αφορά την προτεραιότητα.
(αυτά τα βήματα ενδέχεται να διαφέρουν σε κάποιους υπολογιστές. Συμβουλευτείτε τη λίστα των πλήκτρων πλοήγησης επί της οθόνης)
5-change-bios-boot-order
Για να επιλέξουμε την εκκίνηση από ένα USB συνήθως θα πρέπει το USB να είναι συνδεδεμένο στον υπολογιστή πριν μπούμε στο BIOS, για να το αναγνωρίσει. Αν και ορισμένοι υπολογιστές μπορεί να δείχνουν μια επιλογή USB drive ή External drive ακόμα και αν δεν έχουμε τίποτα συνδεδεμένο.
Η σειρά εκκίνησης είναι σειρά προτεραιότητας. Το Bios θα ελέγξει την πρώτη συσκευή της λίστας (έστω το DVD) και αν δεν βρει τα κατάλληλα αρχεία για να κάνει εκκίνηση ή κάποιο λειτουργικό σύστημα, θα προχωρήσει στην επόμενη (το σκληρό δίσκο) κλπ.

Βήμα 4ο: Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις

Για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή στο BIOS στην επόμενη εκκίνηση, θα πρέπει να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις.
Στο μενού της εξόδου θα υπάρχει κάποια επιλογή "Save Changes and Reset" ή "Save Changes and Exit" που αποθηκεύει τις αλλαγές, μας βγάζει από το BIOS και επανεκκινεί τον υπολογιστή.
6-save-bios-changes
Ορισμένα BIOS επίσης μπορούν να αποθηκεύσουν τις αλλαγές πιέζοντας ένα συγκεκριμένο πλήκτρο, ή πηγαίνοντας να βγείτε από το BIOS να σας ρωτήσουν αν θέλετε να αποθηκεύσετε (save) ή να απορρίψετε (discard) τις αλλαγές.
Θυμηθείτε, αφού κάνετε τη δουλειά που θέλετε (π.χ. εγκαταστήσετε τα Windows ή ό,τι άλλο) να επαναφέρετε την σειρά εκκίνησης στην αρχική της μορφή, ώστε να μην έχετε πρόβλημα μετά (π.χ. να κάνετε boot από ένα CD ενώ θέλετε να φορτώσουν από το δίσκο κανονικά τα Windows).

Bonus βήμα: Χρησιμοποιώντας το Boot Menu

Ορισμένοι υπολογιστές μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε προσωρινά τη σειρά εκκίνησης χωρίς να χρειαστεί να μπούμε στο BIOS, με την επιλογή Boot Menu.
7-bios-key-at-boot-up
Στο συγκεκριμένο BIOS, το boot menu ενεργοποιείται πατώντας το F11.
8-computer-boot-menu
Θα εμφανίσει μία οθόνη από την οποία μπορούμε να επιλέξουμε τη συσκευή που θέλουμε (CD, DVD, USB), στην επόμενη επανεκκίνηση όμως θα κάνει boot κανονικά από την προεπιλεγμένη συσκευή.

BIOS και Πολιτεία

Ορισμένοι νέοι υπολογιστές διαθέτουν το UEFI αντί για το παραδοσιακό BIOS, ενώ ακόμα και τα κλασσικά BIOS μπορεί να έχουν αρκετά μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.
Εντούτοις, ψάχνοντας λίγο τα μενού, οι ονομασίες των διαφόρων λειτουργιών δεν έχουν και πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Και, αν κάνετε κάποια αλλαγή για την οποία δεν είστε βέβαιοι, έχετε πάντοτε τη δυνατότητα να κάνετε discard και να μην αποθηκευτεί.
Οπότε, μην φοβάστε το BIOS ;-)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.