Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Σύνδεσε το Λάπτοπ στην Τηλεόραση


Είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας. Μπορούμε έτσι να οργανώσουμε μία βραδιά καραόκε, να δούμε μια ταινία αλλά και να δουλέψουμε καλύτερα από την μικρούλα οθόνη που διαθέτει το λαπτοπ μας. Με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια καλώδια μπορούμε να συνδέσουμε έναν προτζέκτορα. Όλα τα λάπτοπ έχουν αυτή την δυνατότητα, οπότε το κόστος του εγχειρήματος είναι “αδιάφορο” μιας και η απόσβεση συχνά γίνεται σε μία ημέρα. Ας προχωρήσουμε στο ψητό.

Ο Στόχος

Είναι να μεταφέρουμε εικόνα αλλά και ήχο στην τηλεόραση. Αν η τηλεόραση είναι της τελευταίας 7-10 ετίας θα χρειαστούν δύο καλώδια για αυτή την δουλειά, διαφορετικά ένα.

Το πραγματικό πρόβλημα

Τα τελευταία χρόνια έχουν υιοθετηθεί διάφοροι τρόποι μεταφοράς εικόνας, ανάλογα τις διαθέσιμες θύρες του υπολογιστή αλλά και της τηλεόρασης θα είναι και το καλώδιο που θα χρειαστεί.

Είδη καλωδίων εικόνας

Θύρες εξόδου Laptop
Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να δώσει εικόνα ένας υπολογιστής σε μια άλλη συσκευή, τηλεόραση στην περίπτωσή μας. Ευτυχώς, όλα τα βύσματα έχουν διαφορετική εμφάνιση. Ένα λαπτοπ μπορεί να δώσει εικόνα με τρεις τρόπους, από τον παλαιότερο με το χειρότερο σήμα, στο νεότερο, αυτά είναι:
  • S-Video. Είναι το Νο3 στην εικόνα. Μπορεί να μεταφέρει σήμα σχετικά χαμηλής ποιότητας, όπως αυτό των καναλιών της τηλεόρασης. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό για να δούμε μία ταινία.
  • D-Sub. Το Νο2 στην εικόνα. Μπορεί να μεταφέρει σήμα αρκετά μεγάλης ανάλυσης, μέχρι 1024 x 768.
  • HDMI. Είναι το Νο1 στην εικόνα και αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα από τα τρία. Μπορεί να μεταδώσει εικόνα υψηλής ποιότητας δηλαδή την μέγιστη που μπορεί να εμφανίσει μια τηλεόραση αυτό τον καιρό, 1920 x 1080.
Πίσω μέρος τηλεόρασης. Θύρες εισόδου
Από την πλευρά, τώρα, της τηλεόρασης, υπάρχουν 5 τρόποι να φτάσει το σήμα. Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούν τον ίδιο τρόπο μεταφοράς εικόνας, όμως έχουν διαφορετικό βύσμα. Θα δούμε πως λύνουμε αυτό το πρόβλημα στη συνέχεια του άρθρου. Ας δούμε η κάθε θύρα της τηλεόρασης με πιο βύσμα του υπολογιστή μπορεί να συνδεθεί:
  • S-Video, Scart, RCA ↔ S-Video
  • D-Sub ↔ D-Sub
  • HDMI ↔ HDMI
Από αριστερά είναι οι θύρες εξόδου της τηλεόρασης και από δεξιά οι θύρες του λαπτοπ όπως τις είδαμε στην προηγούμενη παράγραφο.


Επιλογή καλωδίου εικόνας

Αν τόσο η τηλεόραση όσο και το λαπτοπ έχουν θύρα HDMI, αυτή θα πρέπει να προτημηθεί. Διαφορετικά η D-Sub, η οποία είναι η επόμενη καλύτερη στη μεταφορά εικόνας και τέλος το S-Video. Η τηλεόραση της εικόνας είναι ένα προηγμένο μοντέλο και γιαυτό έχει όλες τις δυνατές θύρες, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις συμβατικές τηλεοράσεις του σπιτιού μας.
Αν επιλέξουμε τη θύρα S-Video από το λαπτοπ, θα πρέπει να επιλέξουμε και αντίστοιχα αν θα στείλουμε την εικόνα στη θύρα SCART, RCA ή S-Video της τηλεόρασης.
Το καλώδιο που θα ζητήσουμε θα πρέπει να είναι και από τις δύο πλευρές αρσενικό. Αν πρόκειται να κάνουμε μετατροπή από S-Video σε RCA ή SCART το καλώδιο δεν θα έχει το ίδιο βύσμα και από τις δύο πλευρές. Όσο αναφορά στο S-Video σε S-Video, όπως φαίνεται και στην εικόνα, μπορεί από την πλευρά της τηλεόρασης να είναι χωρισμένο σε 3 καλώδια της μορφής RCA με χρώματα κίτρινο (εικόνα) και κόκκινο-άσπρο (ήχος), δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι το ίδιο και από τις δύο πλευρές.
Όσο αναφορά στο HDMI, καλό είναι οι δύο συσκευές να μην απέχουν πολύ μεταξύ τους γιατί πέφτει η ποιότητα εικόνας και αυξάνεται αρκετά και η τιμή του καλωδίου.
Γενικά οι τιμές είναι χαμηλές με μεγαλύτερη αυτή του HDMI, για τα υπόλοιπα οι τιμές μπορεί να είναι κάτω των 5€. Η απόσταση μεταξύ λαπτοπ και τηλεόρασης δεν μπορεί εύκολα να ξεπερνά το 1,5 μέτρο.

Καλώδιο ήχου

Καλώδια ήχου
Ο ήχος είναι αρκετά εύκολο να μεταφερθεί. Στην περίπτωση που επιλέξουμε HDMI ή S-Video, ο ήχος μεταφέρεται από το ίδιο καλώδιο και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι. Στην περίπτωση του D-Sub χρειαζόμαστε ένα μικρό και φθηνό καλώδιο. Το καλώδιο του ήχου από την πλευρά του λαπτοπ θα είναι minijack και από την πλευρά της τηλεόρασης θα είναι το ίδιο, αν υποστηρίζεται, ή αλλιώς διπλό RCA κόκκινο-άσπρο.
α
α

Μετά την τοποθέτηση

Γυρνάμε στο κανάλι της τηλεόρασης που ασχολείται με την θύρα που το συνδέσαμε. Για τις συνδέσεις D-Sub και HDMI η τηλεόραση μπορεί να γυρίσει από μόνη της στο σωστό κανάλι μόλις καταλάβει ότι συνδέθηκε κάποιο καλώδιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.